VACUUM FIT

Krok po kroku
Vacuum Fit
VACUUM FIT 2ZONE

Vacuum Fit to pełne dopasowanie buta wraz ze skorupą do anatomii stopy. Ta rewolucyjna technologia wstrząsnęła światowym rynkiem produkcji butów narciarskich. Nowy wymiar wygody który zawładną na całym świecie! Ale po kolei, jak to było?

Wszystko zaczyna się w Montebelluna gdzie Fischer posiada własną fabrykę butów narciarskich alpejskich i biegowych, właśnie tam opracowali rewolucyjny materiał który zastępuje dotychczasową skorupę nazwali go VacuPlast.

VacuPlast po rozgrzaniu w specjalnym piecu staje się miekki i może przybrać kształt każdej stopy! Po ostudzeniu do temperatury pokojowej but zachowuje swoją sztywność i nie traci na twardości! Jeśli byśmy wykonali ten proces na normalnym bucie narciarskim (proces ten nazywa się odbarczaniem) but stracił by swoją dotychczasową sztywność. Dzięki technologi VacuuPlast Fischer daje gwarancję nieutraty twardości butów przy powtarzaniu procesu formowania do 3 razy!

VacuPlast jest materiałem o 15% lżejszym i bardziej odporny na niskie temperatury gdyż nie twardnieje tak bardzo jak standardowe buty narciarskie

Fischer VACUUM FIT osiąga szczyt perfekcji. Precyzja w dopasowaniu wzrośnie w raz z wprowadzeniem nowego oprogramowania dla stacji VACUUM FIT jak i dwu strefowych worków kompresyjnych. Dzięki aktualizacji ciśnienie może być regulowane bardziej precyzyjnie. Odzielnie dla pięty i śródstopia. Nowy zakres pracy to 80 - 360mbar. Pozwoli to na dokładne odwzorowanie kształtu stopy w skorupie.

Proces formowania

To tylko 4 proste kroki!

Wybieramy odpowiedniego dla siebie buta, następnie sprzedawca zaprasza nas na maszynę Vacuum Fit Station która pomoże nam precyzyjnie wygrzać buty na naszych stopach. Po założeniu butów wchodzimy na maszynę i przyjmujemy dla siebie odpowiednią pozycję zjazdową. Możemy nadać kąt nachylenia buta od 12 - 17 stopni. Gdzie 12 stopni to standard a im bardziej do 17 stopni tym bardziej robimy but do agresywnej wymagającej jazdy. Gdy już wszystko mamy ustawione i zaplanowane zchodzimy z maszyny i zdjemujemy buty.

Po zdjęciu butów z naszych nóg, sprzedawca wkłada nasze buty do specjalnego piekarnika rozgrzanego do 80 stopni C. gdzie spędzą kolejnych 10 minut by osiągnąć odpowienią temperaturę do formowania.

Po wyjęciu butów z piekarnika, wkładamy je na nogi i wchodzimy z powrotem na maszynę która to zapamiętała naszą ostatnią wygodną pozycję. Sprzedawca zakłada nam chłodzące pady oraz worek do którego zostanie wpompowane powietrze. Ciśnienie w worku też możemy regulować jak bardzo skorupa ma być dociśnięta do naszych stóp, zakres ciśnienia to od 1-3 gdzie 3 jest największym ciśnieniem i najczęściej stosują go tylko zawodnicy. Cały proces formowania i chłodzenia trwa kolejnych 10 minut.

Po procesie formowania zdjemujemy buty i możemy się nimi cieszyć już przy pierwszej jeżdzie na nartach, musimy pamiętać również o tym że po wygrzaniu butów nie możemy ich używać jeszcze przez 24 godziny do pełnego ostudzenia. Proces formowania możemy powtarzać bez obaw do 3 razy.

 

Zobacz efekty!

Galeria Crazy Feets

Czyli niezwykłe przypadki stóp do których dopasowaliśmy nasze buty!